Straipsnis: Omega-3
Omega-3
Omega-3 yra žmogaus organizmui būtina polinesočiųjų riebalų rūgščių grupė. Jūrinės kilmės Omega-3 išskiriama į tris pagrindines formas: EPR (eikozapentaeno rūgštis), DHR (dokozaheksaeno rūgštis) ir DPA (dokozapentaeno rūgštis).

Kuo naudingos Omega-3 riebalų rūgštys?
-
Teigiamai veikia širdies ir kraujotakos veiklą.
-
Padeda kovoti su padidėjusiu cholesteroliu.
-
Gerina kaulų ir sąnarių sveikatą.
-
Prisideda prie akių sveikatos ir gerina regėjimą.
-
Svarbios optimaliai smegenų, nervų sistemos, kepenų veiklai.
-
Gerina miego kokybę.
-
Kovoja su uždegiminiais organizmo procesais.
-
Stiprina imunitetą.
-
Didina odos drėgmės lygį ir veikia kaip apsauga nuo saulės iš vidaus.
Galimi Omega-3 trūkumo simptomai:
-
Širdies ir kraujagyslių problemos.
-
Odos ir plaukų problemos.
-
Susilpnėjęs imunitetas.
-
Atminties sutrikimai, prasta nuotaika.
-
Akių sausumas, sudirgimas.
-
Sąnarių skausmai.
-
Silpnumas ir nuovargis.
Natūralūs Omega-3 šaltiniai
Šių riebalų rūgščių turi riebios žuvys (lašišos, skumbrės, otai, sardinės, kriliai, tunas) ir jūros gėrybės.
Rekomenduojama Omega-3 paros norma
Suaugusiems rekomenduojama paros norma yra 250-500 mg EPR ir DHR. Tiksli dozė priklauso nuo asmens amžiaus, gyvenimo būdo, sveikatos būklės ir turi būti parenkama individualiai.
Galimas Omega-3 šalutinis poveikis ir sąveika su vaistais
Omega-3 paprastai yra gerai toleruojamos, tačiau kai kuriais atvejais gali pasireikšti lengvi šalutiniai požymiai: žuvies poskonis, virškinimo sutrikimai ar pykinimas.
Žuvies taukai minkštosiose kapsulėse (softgel) padeda išvengti atsirūgimo ir žuvies skonio visą dieną. Vartokite papildus mažesnėmis, padalytomis dozėmis prieš valgį. Jeigu pavalgę atsigulate, gulėkite ant kairiojo šono – taip aliejus lengviau pateks į žarnyną.
Omega-3 gali šiek tiek sustiprinti raminamųjų ar kraują skystinančių preparatų poveikį. Todėl, jei vartojate tokius vaistus, pasitarkite su gydytoju arba vaistininku.