Šalia subalansuotos mitybos, reguliaraus fizinio aktyvumo ir kitų sveikos gyvensenos veiksnių vartojami tinkamai pasirinkti papildai imuniteto stiprinimui padeda efektyviai sustiprinti imunitetą.
Būtini vitaminai imunitetui:
- Vitaminas C. Vandenyje tirpstantis antioksidantas, padedantis kovoti su stresu, stiprinantis imunitetą, naikinantis mikrobus ir gaminantis imuninės sistemos T ir B ląsteles. Taip pat šis vitaminas stimuliuoja medžiagų apykaitą, padeda organizmui pasisavinti geležį, palaikyti normalią nervų sistemos veiklą bei mažina riziką susirgti lėtinėmis ligomis. Vitamino C trūkumą išduoda nuovargis, depresija, ant odos atsirandančios mėlynės, lėtai gyjančios žaizdelės, išsausėję, lūžinėjantys nagai ir plaukai, išryškėjusios raukšlės, paraudusi ir sausa oda, kraujuojančios ir ištinusios dantenos bei sąnarių skausmai. Vitamino C galima gauti valgant vaisius, uogas, daržoves arba vartojant papildus. Naujausios technologijos padėjo sukurti naujos kartos liposominį vitaminą C, kuris 3–6 kartus geriau pasisavinamas nei įprastas vitaminas C.
- Vitaminas D. Kitaip dar vadinamas saulės vitaminu. Net 90 % jo gaunama per odą saulėtomis dienomis ir tik 10 % pasisavinama iš maisto produktų. Vitaminas D gerina kaulų, dantų ir raumenų būklę, stiprina imuninę sistemą, todėl didėja atsparumas tokioms ligoms kaip depresija, diabetas, vėžys bei įvairios infekcijos. Lietuvoje saulėtų dienų mažai, todėl vitamino D trūksta beveik kiekvienam čia gyvenančiam. Esant trūkumui, didėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu ar kaulų ligomis. Požymiai: depresija, aukštas kraujo spaudimas, padidėjęs nuovargis, mieguistumas, jautrumas skausmui, irzlumas, raumenų silpnumas bei sumažėjusi ištvermė. Vitamino D galima gauti valgant ankštines daržoves, raugintus kopūstus, linų sėmenis, medų, obuolius, riešutus, žuvį, tačiau geriausias būdas palaikyti pakankamą saulės vitamino kiekį organizme – vartoti papildus imunitetui stiprinti.
- Omega-3. Tai polinesočiosios riebalų rūgštys, kurių žmogaus kūnas negali pats pasigaminti, todėl jas svarbu gauti su maistu ar maisto papildais. Omega-3 organizmas pasisavina valgant lašišą, skumbrę, tuną, Atlanto silkę ar upėtakį. Kadangi maistas neužtikrina šių riebalų rūgščių dienos normos, reikėtų vartoti ir maisto papildus. Omega-3 mažina uždegimą, taip imuninė sistema gali kovoti su virusais ir bakterijomis, kurios patenka į organizmą. Taip pat šių riebalų rūgščių sudėtyje natūraliai yra vitaminų A ir D, kurie padeda palaikyti gerą imuninės sistemos veiklą.
- Probiotikai. Probiotikais vadinamos gerosios bakterijos, kurios padeda palaikyti tinkamą žarnyno mikroflorą. Gerosios bakterijos – tarsi prevencija, kuri gerina organizmo imunines funkcijas. Vartojant probiotikus stiprinamas natūralus imuninės sistemos atsparumas ir gebėjimas kovoti su virusais bei bakterijomis.
Imunitetui taip pat labai svarbūs ir cinkas (ląstelių augimui ir gijimui), vitaminas A (gleivinės barjero apsaugai), vitaminas E, kofermentas Q10, astaksantinas (antioksidacinei apsaugai), geležis (imuninių ląstelių funkcijai), selenas (uždegimo mažinimui), varis (imuninių ląstelių veiklos palaikymui) ir B grupės vitaminai (ląstelių gamybai ir energijai).
Daugelis augalų ekstraktų ir žolelių papildų taip pat gali padėti natūraliai palaikyti, reguliuoti ar stimuliuoti imuninės sistemos veiklą. Dažniausiai rekomenduojami augalai ar jų papildai imunitetui: ežiuolė, šeivamedžio uogos, kulkšnė, ciberžolė, česnakas, imbieras, andrografis, žaliosios arbatos ekstraktas, alyvmedžio lapų ekstraktas, saldymedžio šaknis.
Visada pasitarkite su gydytoju dėl galimų žolelių sąveikų su vaistais, ypač, jeigu vartojate imuninę sistemą slopinančius ar kraują skystinančius preparatus. Žmonėms, sergantiems autoimuninėmis ligomis, reikėtų atsargiai naudoti imunitetą stimuliuojančias žoleles. Taip pat kai kurios jų netinkamos vartoti nėštumo ar žindymo metu.