Polifenoliai
Polifenoliai – tai natūraliai augaluose randami junginiai, pasižymintys stipriomis antioksidacinėmis savybėmis. Jie padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso ir palaikyti bendrą organizmo sveikatą.

Kuo naudingi polifenoliai?
-
Veikia kaip stiprūs antioksidantai – saugo ląsteles nuo pažeidimų
-
Mažina organizmo uždegimus
-
Padeda reguliuoti cukraus ir riebalų metabolizmą
-
Gali skatinti smegenų veiklą ir koncentraciją
-
Gali palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą
-
Gali prisidėti prie imuniteto stiprinimo
-
Gali sulėtinti senėjimo procesus ir odos senėjimo požymius
Galimi polifenolių (ar kitų antioksidantų) trūkumo simptomai:
-
Dažnesnis oksidacinis stresas ir ląstelių pažeidimai
-
Padidėjusi uždegimų rizika
-
Sumažėjusi energija ir koncentracija
-
Silpnesnis imunitetas
-
Sumažėjęs odos elastingumas ir ankstyvesni senėjimo požymiai
Natūralūs polifenolių šaltiniai
Polifenoliai natūraliai randami uogose, vaisiuose, daržovėse, riešutuose, sėklose, kakavoje, žaliojoje bei juodojoje arbatoje, taip pat alyvuogių aliejuje. Papildų forma dažniausiai vartojami kapsulėmis, tabletėmis arba milteliais.
Rekomenduojama polifenolių norma
Rekomenduojama polifenolių paros norma dažniausiai svyruoja nuo 200 mg iki 800 mg. Vartojant kokybišką, pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų – rekomenduojama jo gerti 2-4 šaukštus per dieną. Tiksli dozė turėtų būti parenkama individualiai, atsižvelgiant į asmens sveikatos būklę, mitybą bei specialistų rekomendacijas.
Galimas polifenolių šalutinis poveikis ir sąveika su vaistais
Polifenoliai paprastai gerai toleruojami, tačiau vartojant didelėmis dozėmis gali pasireikšti virškinimo sutrikimai, pykinimas arba viduriavimas. Vartojant kartu su kraujo krešėjimą mažinančiais vaistais, cukraus kiekį kraujyje reguliuojančiais preparatais ar kitais antioksidantais, gali pasikeisti jų poveikis, todėl prieš pradedant vartoti polifenolių papildus, rekomenduojama pasitarti su gydytoju.