Skip to content

Cart

Your cart is empty

Olive oil

Sveika mityba neatsiejama nuo tinkamos gyvensenos, o ypač tyras alyvuogių aliejus – vienas vertingiausių maisto produktų mūsų sveikatai. Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus ne tik praturtina patiekalus sodriu skoniu, bet ir aprūpina organizmą vertingais polifenoliais bei olein... Skaityti daugiau

Sort by

Ispaniškas alyvuogių aliejus

„Artajo“ alyvuogių aliejaus istorija prasidėjo dar XVIII amžiaus viduryje Tudeloje, Ispanijoje, kai Artajų šeima pradėjo gaminti alyvuogių aliejų ir vyną. Dėl rinkos pokyčių ir užklupusių šalnų 1960 metais gamyba nutrūko ir buvo atgaivinta tik 1998 metais Navaroje, pasodinus 85 000 Arbequina veislės alyvmedžių. Šiandien „Artajo“prekės ženk...Skaityti daugiau

Ispaniškas alyvuogių aliejus

„Artajo“ alyvuogių aliejaus istorija prasidėjo dar XVIII amžiaus viduryje Tudeloje, Ispanijoje, kai Artajų šeima pradėjo gaminti alyvuogių aliejų ir vyną. Dėl rinkos pokyčių ir užklupusių šalnų 1960 metais gamyba nutrūko ir buvo atgaivinta tik 1998 metais Navaroje, pasodinus 85 000 Arbequina veislės alyvmedžių. Šiandien „Artajo“prekės ženklas turi daugiau kaip 200 000 alyvmedžių, gamina ekologišką aukščiausios kokybės alyvuogių aliejų ir yra pelnęs ne vieną tarptautinį apdovanojimą.

„Artajo“ ispaniškas alyvuogių aliejus, kaip ir kiti pirmojo spaudimo alyvuogių aliejai – vertingas riebalų šaltinis, pasižymintis dideliu mononesočiųjų-„sveikųjų“ riebalų kiekiu dėl gausios oleino rūgšties koncentracijos. Jis taip pat turtingas antioksidaciniais polifenoliais. Tai pirmojo spaudimo rūšinis alyvuogių aliejus, kas reiškia, kad kiekvieno produkto gamybai išskirtinai naudojama tik tam tikros rūšies alyvuogių veislė. Rinkoje tokių aliejų mažuma. 

 

Kokia alyvuogių aliejaus nauda?

Aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus vartojimas vietoj sočiųjų riebalų siejamas su mažesniu kraujospūdžiu, mažesniu bendrojo ir MTL („blogojo“) cholesterolio kiekiu bei sumažėjusia širdies bei kraujagyslių ligų rizika. Stebima, jog kai kuriems žmonėms alyvuogių aliejus gali pagerinti insulino ir gliukozės kiekio kraujyje kontrolę. Reguliariai vartojant alyvuogių aliejų tai pat mažėja rizika susirgti Alzheimerio ir Parkinsono ligomis bei tam tikromis vėžio rūšimis. 

Tiesa, alyvuogių aliejus skirtas ne tik maisto gardinimui bei subtilių skonių išgavimui, bet ir yra nepakeičiamas sveikatingumo šaltinis – jis užtikrina daug efektyvesnį kitų, riebaluose tirpių, vitaminų bei mineralų pasisavinimą. Be to, alyvuogių aliejus odai ir plaukams taip pat suteikia labai daug naudos, tad jo vartojimas labai įvairiapusiškas. 

 

Kokia alyvuogių aliejaus nauda sveikatai?

Ypač tyras alyvuogių aliejus – vertingas produktas, pasižymintis daugybe naudingų, tyrimais pagrįstų, savybių sveikatai:

 

  • Širdies ir kraujagyslių sistemos palaikymas. Alyvuogių aliejus, vartojamas vietoj sočiųjų riebalų, gali sumažinti kraujo spaudimą, bendrąjį ir „blogąjį“ cholesterolį bei padidinti „gerąjį“. Vos du šio aliejaus šaukštai per dieną sumažina rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, įskaitant ir koronarinę širdies ligą. 

  • Vėžio rizikos mažinimas. Kasdienis alyvuogių aliejaus vartojimas siejamas su mažesne mirtingumo nuo vėžio rizika, ypač kalbant apie prostatos ir krūties vėžį.

  • Svorio kontrolė. Į mitybą įtraukus ypač tyrą alyvuogių aliejų, galima lengviau kontroliuoti svorį. Nutukimą turintys asmenys praranda žymiai daugiau kūno riebalų, jei vartoja alyvuogių aliejų, vietoje rafinuotų augalinių aliejų (pavyzdžiui, saulėgrąžų, sojos ar kitų). Beje, kartu su maistu šis aliejus gali padėti reguliuoti hormonus, kurie dalyvauja insulino išskyrimo ir sotumo pajautimo procesuose.

  • Cukraus kiekio kraujyje ir insulino reguliavimas. Alyvuogių aliejus gali padėti užkirsti kelią susirgti antrojo tipo cukriniu diabetu. Taip pat jis gerina gliukozės kontrolę jau sergant tiek pirmojo, tiek antrojo tipo diabetu. Šiame aliejuje esanti oleino rūgštis gerina insulino jautrumą ir mažina cukraus kiekį kraujyje. 

  • Skrandžio rūgštingumo mažinimas. Nedidelė alyvuogių aliejaus porcija po valgio kai kuriems žmonėms gali sumažinti rėmens simptomus.

  • Virškinimo sistemos veiklos gerinimas. Alyvuogių aliejus skatina tulžies gamybą, padeda sumažinti vidurių užkietėjimą ir palaikyti žarnyno sveikatą.

  • Kepenų funkcijos palaikymas ir suriebėjimo prevencija. Vartojant alyvuogių aliejų, sumažėja rizika susirgti metabolinės disfunkcijos sukeltu kepenų suriebėjimu. Jau sergantiems padeda mažinti kūno masės indeksą.

  • Kaulų stiprinimas ir lūžių rizikos mažinimas. Vyresniems asmenims rekomenduojama vartoti alyvuogių aliejų, nes jis gali ženkliai sumažinti kaulų lūžių riziką. 

  • Skausmo ir uždegimų mažinimas. Oleokantalis (vienas iš alyvuogių aliejuje esančių fenolinių junginių) pasižymi panašiu uždegimą mažinančiu poveikiu, kaip ibuprofenas, tik mažesniu kiekiu. 

  • Nuotaikos gerinimas ir depresijos simptomų mažinimas. Viduržemio jūros mityba, kurioje vartojamas ispaniškas alyvuogių aliejus ar kitas pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, gali reikšmingai sumažinti depresijos simptomus. 

  • Atminties ir pažintinių funkcijų gerinimas. Alyvuogių aliejus kai kuriems žmonėms gali šiek tiek pagerinti pažintines funkcijas. 

  • Antioksidacinė apsauga. Alyvuogių aliejuje esantys polifenoliai ir vitaminas E veikia kaip galingi antioksidantai, kovojantys su laisvaisiais radikalais ir mažinantys oksidacinį stresą bei uždegimus organizme. Tuo pačiu padeda stiprinti ir imuninę sistemą.

  • Testosterono lygio kraujyje didinimas. Tai aktualu vyrų reprodukcinei sveikatai, energijai bei raumenų masei. 

 

Kokia alyvuogių aliejaus nauda grožiui? 

Nors alyvuogių aliejus dažniausiai siejamas su maistu ir organizmo sveikata, tačiau jo nauda ir panaudojimo galimybės kur kas platesnės. Produktas vertinamas ir ne maisto srityje: dėl savo natūralių, švelnių ir drėkinančių savybių alyvuogių aliejus odai ir plaukams taip pat suteikia daug naudos.


Alyvuogių aliejaus nauda odai

Alyvuogių aliejus – tikrų tikriausias grožio eliksyras, kurį nuo seno naudoja ne tik moterys iš Viduržemio jūros regiono, bet ir remiasi visa šiuolaikinė kosmetologijos sritis. Dėl gausaus antioksidantų, vitaminų ir riebalų rūgščių kiekio jis puikiai saugo, maitina bei atkuria odą. Tuo pačiu jis lėtina odos senėjimo procesus, gerina elastingumą ir net ramina nedidelius odos įbrėžimus ar sudirgimus. 


  • Veikia kaip natūralus sausos odos drėkiklis.

  • Tinka makiažo valymui.

  • Tinka gaminti lūpų balzamams ar kūno šveitikliams (maišant su cukrumi ar kava).

  • Galima naudoti kaip nagų odelių minkštinimo ir nagų stiprinimo priemonę.

 

Alyvuogių aliejaus nauda plaukams

Alyvuogių aliejus – natūrali priemonė, padedanti džiaugtis stipresniais, sveikesniais ir labiau žvilgančiais plaukais. Jis giliai maitina tiek galvos odą, tiek ir plaukus. Reguliariai naudojamas padeda atkurti pažeistus plaukų galiukus, sumažinti plaukų lūžinėjimą bei atsikratyti pleiskanų. Alyvuogių aliejus yra nepakeičiamas produktas tiek žiemos metu, tiek po intensyvaus saulės poveikio vasarą.

  • Naudojamas kaip plaukų kaukė ar kondicionierius – maitina sausus, pažeistus plaukus, suteikia jiems elastingumo ir žvilgesio.

  • Gali sumažinti plaukų slinkimą ir paskatinti plaukų augimą.

  • Padeda sumažinti plaukų šiaušimąsi, suteikia jiems švelnumo ir glotnumo.

  • Tinka sausos galvos odos drėkinimui ir pleiskanų mažinimui.

  • Gali būti naudojamas kaip apsauga nuo karščio prieš plaukų džiovinimą ar tiesinimą. 

 

Nuo ko priklauso alyvuogių aliejaus kaina?

Alyvuogių aliejaus kaina priklauso nuo kelių svarbių aspektų: alyvuogių rūšies, jų kilmės šalies (pavyzdžiui, Ispanija, Graikija, Italija), spaudimo būdo (pirmojo spaudimo aliejus brangesnis), derliaus nuėmimo laiko, gamybos proceso kokybės bei sertifikatų. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į jo pakuotę: tamsaus stiklo buteliai padeda išsaugoti kokybę. Aukštos kokybės „extra virgin“ alyvuogių aliejus kainuoja daugiau nei rafinuotas ar mišrus, tačiau dėl jo kokybės nekyla jokių abejonių. 


Į ką atkreipti dėmesį, norint išsirinkti tikrai kokybišką alyvuogių aliejų?

Kaip bebūtų gaila, bet alyvuogių aliejaus grynumą ir kokybę sunku nustatyti vien tik iš jo išvaizdos ar skonio. Čia svarbu analizuoti etiketes arba skaityti produkto aprašymus internete. Pirmiausia reikėtų vengti ypač tyro („extra virgin“) alyvuogių aliejaus, kurio etiketėje nurodyta, kad tai Europos Sąjungos alyvuogių aliejų mišinys. Toks aliejus dažniausiai nepasižymi aukšta kokybe, nors ir turi ypač tyro aliejaus žymėjimą. Verčiau ieškoti alyvuogių aliejaus, pagaminto iš konkrečios alyvuogių rūšies, pažymėto saugomos kilmės vietos nuorodomis (SKVN) ir atkeliavusio iš vieno ir gerai vertinamo ūkio.

Ant produkto etiketės ieškokite sertifikavimo ženklo – jis nurodo, kad aliejus atitinka svarbius kokybės standartus. Kokybės ženklus suteikia tokios organizacijos kaip USDA, NAOOA, COOC, EVA. Taip pat rinkitės aliejų, ant kurio nurodyta derliaus data ir kuris išpilstytas į tamsaus stiklo ar skardinę tarą. Taip jis apsaugomas nuo šviesos ir šilumos poveikio. Kad įsigytas alyvuogių aliejus kuo ilgiau išliktų šviežias, laikykite jį tamsioje ir vėsioje vietoje. Dėti į šaldytuvą tikrai nereikia, nebent planuojate jį laikyti ilgiau nei metus. Dažnas išėmimas ir įdėjimas į šaldytuvą gali pakenkti produkto kokybei.

Dar šiek tiek naudingos informacijos

  • Labai didelis alyvuogių aliejaus kiekio vartojimas (4 šaukštai per dieną ar daugiau) gali būti ne toks naudingas kaip maženis jo kiekis, derinamas su augaline mityba.

  • Alyvuogių aliejų galima naudoti salotoms, troškiniams, užtepėlėms, desertams ar tiesiog vartoti jį gryną po 1-2 šaukštus per dieną. Svarbu vengti aukštos temperatūros, nes ji gali sumažinti produkto naudingųjų medžiagų kiekį.

  • Jei alyvuogių aliejų vis tik naudosite kepimui, tai svarbu neprarasti jo naudingųjų savybių. Šiuo tikslu svarbu laikytis dviejų svarbių principų: rinktis kuo žemesnę kaitinimo temperatūrą ir aliejų pilti kuo vėlesnėse maisto gaminimo stadijose. 

Skaityti mažiau